SEJARAH SEKOLAH

SEJARAH SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SYED ALWI

1 Januari 1967 Sekolah Menengah Kayang, Perlis ditubuhkan dan 13 Mei 1968 Sekolah Menengah Kayang telah dirasmikan oleh DYMM Tuanku Raja Perlis bersama Menteri Pendidikan Malaysia, Y.B. En Mohd Khir Johari dan nama sekolah ditukar kepada Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Alwi bersempena dengan nama raja Perlis yang ke 4. Pengetua yang pertama ialah Encik Abdul Malik Hj Abdul Gani. Pada awal penubuhannya hanya terdapat seramai 192 orang pelajar sahaja yang ketika itu menumpang di Sekolah Kebangsaan Kayang, Perlis. Pada tahun 1966, bilangan murid semakin meningkat kepada 366 orang. Pada tahun 1969, terdapat seramai 683 orang pelajar yang berdaftar di sekolah ini dan bilangan guru adalah  seramai 33 orang.

Pada tahun 1975, bilangan pelajar terus meningkat kepada 1,053, orang dan sebanyak 28 bilik darjah telah dibina. Pada 1977, bilangan pelajar semakin bertambah kepada 1445 orang dan sebanyak 48 buah bilik darjah disediakan bagi menampung jumlah peningkatan pelajar sebuah bangunan baru 3 tingkat dibina pada penggal kedua tahun 1978.

Pada tahun berikutnya, dua buah kelas tingkatan 6 aliran sastera diwujudkan. Selain itu, sebuah surau bagi kemudahan guru dan pelajar telah dibina atas sumbangan Tuan Haji Jaafar Ali, Pegerusi PIBG (1983) yang dinamakan sebagai surau Al Hidayah. Pada tahun 1987, dua buah blok asrama lelaki dan perempuan serta sebuah dewan makan asrama telah dibina. Pada tahun 1996, pula, dua unit kediaman guru telah dibina khas untuk warden asrama. Setahun kemudian, sebuah bangunan 3 bilik darjah menempatkan pelajar Kelas Aliran Agama (KAA) dibina pada 1999. Kelas Pendidikan Bermasalah Pembelajaran (PKBP) diwujudkan dengan dua orang tenaga pengajar dan sembilan pelajar.

Peningkatan pelajar-pelajar tingkatan enam sebuah blok bangunan setingkat dibina bagi menempatkan pelajar dalam tiga aliran iaitu ekonomi, sastera dan geografi. Pertengahan tahun 2001 sebuah Dewan Serba Guna, Dewan Bestari bernilai RM1 juta dibina. Bilangan guru telah meningkat kepada 112 orang yang meliputi seramai 46 orang guru siswazah serta 1,756 orang pelajar yang ditempatkan di 56 buah bilik darjah. Dua sesi pembelajaran diadakan iaitu sesi petang untuk pelajar tingkatan 1 dan 2 serta aliran agama manakala sesi pagi untuk tingkatan 3,4,5 dan 6 rendah dan atas. Pada tahun 2003 sebanyak tiga buah bangunan 4 tingkat telah diguna dan sesi pembelajaran ditukar kepada satu sesi sahaja. Sebanyak 34 buah kelas telah dibina bagi menampung pelajar tingkatan 4,5 dan 6 yang semakin bertambah. Kesemua pelajar ini ditempat di blok baru. Selain itu sebuah blok pentadbiran baru turut dibina menempatkan 2 buah bilik guru berhawa dingin sebuah Perpustakaan, sebuah pejabat, Makmal Bahasa, Makmal Komputer, Bilik Peperiksaan, Bilik Pegetua, Bilik Guru Kanan Mata Pelajaran (GKMP), Bilik Pendidikan Seni dan Bilik Kemahiran Hidup. Turut disediakan adalah sebuah Dewan Terbuka yang diberi nama Medan Hijrah dan sebuah bilik mesyuarat yang dikenali sebagai Menara Sidang 2013 sebuah bilik guru baru telah dibina untuk menampung jumlah guru yang semakin ramai . Pada tahun 2014 sebuah gelanggang sukan telah dibina iaitu

Gelanggang Ar-Riadah. Gelanggang ini dibina untuk latihan sukan kepada para pelajar . Tahun 2015 merupakan tahun Jubli Emas SMK Syed Alwi  dan nama Dewan Bestari telah ditukar kepada Dewan Jubli Emas . Tahun 2016 bermula pengajian tingkatan 6 Mod 2 dengan itu bilangan pelajar untuk sesi 2016 adalah 1526 pelajar dan 154 guru serta 24 orang staff .