SEJARAH SEKOLAH

SEJARAH SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SYED ALWI

Tanggal 1 Januari 1967 merupakan detik bersejarah apabila Sekolah Menengah Kayang, Perlis ditubuhkan. Sekolah Menengah Kayang telah dirasmikan pada 13 Mei 1968 oleh DYMM Tuanku Raja Perlis bersama-sama Menteri Pendidikan Malaysia iaitu YB En. Mohd Khir Johari. Serentak dengan itu, nama sekolah ini telah diubah kepada Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Alwi bersempena dengan nama Raja Syed Alwi yang merupakan Raja Perlis yang keempat.

Guru Besar pertama ialah Encik Abdul Malik Hj Abdul Ghani dari Sekolah Inggeris Derma, Kangar. Pada awal penubuhannya, terdapat hanya 192 orang pelajar dan ditempatkan di bilik-bilik darjah Sekolah Kebangsaan Kayang, Perlis. Pada tahun 1966, bilangan murid semakin meningkat kepada 366 orang. Pada tahun 1969, terdapat seramai 683 orang pelajar yang berdaftar di sekolah ini dan bilangan guru adalah seramai 33 orang.

Pada tahun 1972, En. Yahaya Man @ Othman telah dilantik sebagai pemangku Pengetua bagi menggantikan En Abdul Malik Hj Abdul Ghani yang telah bertukar ke Jabatan Pendidikan Perlis. Pada tahun 1975, bilangan pelajar terus meningkat kepada 1,053 orang dan sebanyak 28buah bilik darjah telah dibina. Pada 1977, bilangan pelajar semakin bertambah kepada 1445 orang dan sebanyak 48 buah bilik darjah disediakan. Bagi menampung jumlah peningkatan pelajar, sebuah bangunan baru 3 tingkat dibina pada penggal kedua tahun 1978.

Pada tahun 1980, En Yahaya Man  @ Othman telah bertukar ke Sekolah Menengah Syed Hassan, Kangar an beliau digantikan oleh En Wan Fadzir Wan Hussain. Pada bulan Mei 1985, dua buah kelas Tingkatan 6 Aliran Sastera diwujudkan. Selain itu, sebuah surau bagi kemudahan guru dan pelajar telah dibina atas sumbangan Tuan Haji Jaafar Ali, selaku Pengerusi PIBG (1983).

Pada t          ahun 1987, dua buah blok asrama lelaki dan perempuanserta sebuah dewan makan asrama telah dibina. Pada tahun 1996 pula, dua unit kediaman guru telah dibina khas untuk warden asrama. Setahun kemudian, satu unit bangunan yang meliputi 3 buah bilik darjah menempatkan Kelas-kelas Aliran Agama dibina. Pada tahun 1999, Kelas Pendidikan Bermasalah Pembelajaran diwujudkan bersama-sama dengan dua orang tenaga pengajar dan sembilan orang pelajar. Seterusnya, bagi menampung peningkatan pelajar-pelajar Tingkatan Enam, sebuah blok bangunan setingkat dibina bagi menempatkan pelajar dalam tiga aliran iaitu Ekonomi, Sastera dan Geografi.

Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Alwi terus berubah wajah dengan kehadiran Pengetua baru, Puan Hajah Azmiyah Othman. Sebuag dewan serba guna bernilai lebih RM 1 juta dibina pada pertengahan tahun 2001. Dewan ini diber nama “Dewan Bestari”. Pada tahun ini bilangan guru telah meningkat kepada 112 orang yang meliputi seramai 46 orang Guru Siswazah, 34 orang Guru Bukan Siswazah, dan 2 orang guru sandaran serta 1,756 orang pelajar yang ditempatkan di 56 buah bilik darjah. Sehubungan itu, dua sesi pembelajaran diadakan iaitu sesi pagi untuk pelajar Tingkatan 1 dan 2 Aliran Agama, serta Tingkatan 3,4,5 dan 6 Rendah dan 6 Atas. Sementara bagi pelajar Tingkatan 1 dan 2 belajar pada sesi petang.

Pada tahun 2003, SMKSA sekali lagi berubah wajah. Sebanyak tiga buah bangunan 4 tingkat telah dibina bagi menyediakan pelbagai kemudahan kepada guru-guru serta para pelajar sekolah ini. Sesi pembelajaran ditukar kepada 1 sesi sahaja. Sebanyak 34 buah kelas telah dibina bagi menampung para pelajar Tingkatan 4, 5, dan 6 yang semakin bertambah. Kesemua pelajar ini ditempatkan di blok baru.

Selain itu, sebuah blok pentadbiran baru juga turut dibina. I blok pentadbiran ini, terdapat 2 buah bilik guru berhawa dingin, sebuah perpustakaan, sebuah pejabat, Makmal Bahasa, Makmal Komputer, Bilik Peperiksaan, Bilik Pengetua, Bilik Guru Kanan Matapelajaran (GKMP), sebuah koperasi, Bilik Pendidikan Seni dan Bilik Kemahiran Hidup. Turut disediakan adalah sebuah dewan terbuka yang diberi nama “Medan Hijrah” dan sebuah bilik mesyuarat yang dikenali sebagai “Menara Sidang”.